Vældig underholdende faglitteratur

05.07.20
Gider du ikke læse romaner og krimier i liggestolen? Vi anbefaler her tre spændende faglitterære bøger.

Søren Mørch: Utilsigtede hændelser 

Søren Mørch har skrevet en række digre værker med nedslag i verdenshistorien. Faghistorikere rynker undertiden på næsen, men underholdende læsning er det, og denne bog er ingen undtagelse.
Og klogere bliver man også, når Søren Mørch beretter om Churchills ekstravagante liv og efter Mørchs mening totale overvurdering af Storbritanniens betydning ikke mindst for sejren over Nazityskland.

Lotte Möller: Bier og mennesker

For nyligt ferierede jeg hos et biavlerpar, og fulgte på nært hold de dramatiske timer under et magtskifte mellem den gamle og den ny dronning i et af bistaderne - alle kneb gælder i kampen om tronen!
For alle, der synes den slags oplevelser er fascinerende, vil den ny bog "Bier og mennesker" lige være sagen. Her kan man for eksempel læse, at det tog hundrede år at anerkende, at det var en dronning, der styrede boet, og ikke en konge. Det med et hunkønsvæsen i toppen kom som lidt af et chok for mennesket, som altid havde opfattet bifamilien som udtryk for et forbilledligt monarki.
Lotte Möller, dansk-svensk journalist og forfatter, der selv har været biavler, fortæller underholdende om forholdet mellem mennesker og bier siden antikken. Hun kommer vidt omkring biernes betydning i religion, kunst, lægevidenskab, natur og historiens gang. Undervejs giver hun et spændende indblik i biernes naturlige leveform og vaner, livets gang i bikuben, og kunsten at kende forskel på forskellige slags honning.
En rigtig sommerbog!

Niels-Birger Danielsen: Modstand

Forfatteren har kastet sig ud i den store opgave at skildre den danske modstand mod Nazityskland fra 1930’erne og til 1945. I dette næstsidste og tredje bind er vi nået frem til de dramatiske år, hvor aktionerne eskalerer og kampen mod stikkerne tager til.
Bogen baserer sig på de mange skriftlige beretninger, der er udgivet gennem årene og får på den måde dannet et fint overblik. Man kan stadig undres over den dristighed og måske dumdristighed, der herskede i disse dramatiske år. De ofte meget unge mænd og kvinder kastede sig ud i aktioner, hvis effekt diskuteres, men som blev udført med et uforfærdet mod og som også kostede mange livet.

Materialer