Neil Armstrong på Månen

One small step for man...

09.07.19
... a giant leap for mankind. Den 21. juli er det 50 år siden, at Neil Armstrong satte sin fod på Månen.

"The Eagle has landed"
Apollo 11 landede den første bemandede rumkapsel på Månen den 21. juli 1969. Opsendelsen af astronauterne Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin og Michael Collins foregik under stor bevågenhed fra Floridas kyst omkring Cape Canaveral.

Selve månelandingen blev transmitteret direkte på tv og 600 millioner mennesker verden over så med.

Mens Collins forblev i kommandomodulet i kredsløb om Månen, landede Armstrong og Aldrin månelandingsfartøjet Eagle. De befandt sig uden for Eagle i 2 timer og 31 minutter. De nåede at indsamle 22 kg. jord og månesten.

Apolloprojektet
USAs månelandingsprogram fra 1961-1972 blev kaldt Apollo-projektet. Mercury-programmet havde som det første vist, at det var muligt for mennesker at rejse i rummet. Herefter fulgte Gemini-programmet, der viste, at det var muligt at styre og få rumskibe til at mødes og dokke i rummet. Startskuddet til projektet blev givet af daværende præsident John F. Kennedy, da han i en tale i 1960 lovede, at USA inden udgangen af 1960erne ville landsætte et menneske på Månen - og bringe ham sikkert tilbage til Jorden igen.

Apollo 17 blev projektets sidste tur til Månen. Siden 1972 har ingen mennesker betrådt Månens overflade.

Vi markerer 50 året for månelandingen med en udstilling på Taastrup Bibliotek. Du kan se den på bibliotekets 1. sal fra tirsdag den 9. juli og måneden ud.

Har du lyst til at læse mere om Månen og rummet, så har vi samlet et udvalg af bøger for både store og små herunder.