Lykke-Per
Lykke-Per

Lykke-Per: Er lykken skræddersyet og skæbnebestemt?

23.08.18
Skal du nå at læse - eller genlæse romanen inden filmen?

Henrik Pontoppidan skrev i 1898 romanen ”Lykke-Per”, en udviklingsroman om drømmeren Per Sidenius, der rejser fra sit jyske barndomsland til hovedstaden for at vriste sig fri af sit strenge ophav og finde lykken.

Mere end 100 år senere puffer værket stadig til læseren: 
Hvad er der med ham Per? Hans livsbane fører ham mod lykken – eller rundt om den? – og lander ham et sted i Thy. Hvilken slags lykke ender han op med? Og hvem er hun, hende Jakobe, kvinden han forelsker sig i?
Læseren testes på sin forventning om, hvad lykke er, når Pers fra- og tilvalg følges gennem de mange sider.

"Lykke-Per" er en mastodont af en klassiker, og vi glæder os til at se Bille Augusts bud på en spillefilm. Den har premiere i de danske biografer d. 30. august. 

"Lykke-Per" kommer desuden som miniserie i 2019 på TV2.

Det er nok ikke helt tilfældigt, at Bille August har kastet sig over Henrik Pontoppidans "Lykke-Per", netop i år - 100-året for at Pontoppidan modtog Nobelprisen i Litteratur.
Faktisk var der hele to danske forfattere, der kunne lade sig hylde i 1917, nemlig Henrik Pontoppidan og Karl Gjellerup.

DR har skrevet om historien her

Ligeledes har DR's Skønlitteratur på P1 med vært Klaus Rothstein, sendt 2 udsendelser om Nobelprismodtagerne. De kan høres her:

Klaus Adolph Gjellerup (sendt 11. oktober 2017)
Henrik Pontoppidan (sendt 18. oktober 2017)


Oprindeligt skrevet af Hjørring Bibliotek

Materialer