Lys i vinduet

75 år siden Befrielsen

04.05.20
I år er der måske ekstra stor grund til at sætte lys i vinduerne.

…"I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette Øjeblik meddelt, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig"...

Sådan lød befrielsesbudskabet, som den danske radiospeaker Johannes G. Sørensen via BBC's dansksprogede nyhedsudsendelse kunne meddele den danske befolkning den 4. maj 1945 kl. 20.40 om aftenen.

I aften er det 75 år siden, danskerne rev mørklægningsgardinerne ned og satte levende lys i vinduerne. Her i 2020 lever vi også i en usædvanlig tid (uden sammenligning i øvrigt). Men måske er der i aften endnu større grund end normalt til at sætte lys i vinduerne over hele Danmark. Vi gør det på både Hedehusene- og Taastrup Bibliotek.

Illustration: Nationaltidende 5. maj 1945

Vidste du, at du på MEDIESTREAM fra Det Kgl. Biblioteks mediesamlinger kan søge på en masse gamle avisforsider fra dagene efter befrielsen?

Prøv selv at dykke ned i historien.

På eReolen kan du i øvrigt finde både skønlitteratur og faglitteratur om befrielsen