Vores udlån af børnebøger er steget med 36%

16.01.24
Vi begynder det nye år med en god nyhed: Vi har et stigende udlån af børnematerialer.

I 2019 var det samlede udlån af fysiske og digitale børnematerialer på lidt over 113.000. I 2023 var det 153.500 - en markant stigning på ca. 36%.

”Det er en rigtig god nyhed, at vi ser så stor en stigning i bibliotekernes udlån af børnebøger – det at læse giver børn og unge oplevelser og muligheder i livet. I 2021 søsatte byrådet en Biblioteks- og Kulturhusstrategi, hvor en af indsatserne netop er, at vi gerne vil understøtte børns læseglæde og læselyst”, siger Toke Elling, formand for Fritids- og Kulturudvalget.  

 Strategiske tiltag skal styrke læselysten

Vi har iværksat flere forskellige tiltag for at understøtte læseglæden hos børn og unge.  

 ”Vi har bl.a. opbygget et tættere samarbejde med daginstitutioner og skoler, som vi nu i højere grad tager ud og besøger, og vi har opnormeret med en børnebibliotekar, der har et særligt kendskab til skolerne”, siger biblioteksleder Monica Finderup og fortsætter: ”Vi gør også endnu mere ud af at præsentere børnematerialer på en indbydende og inspirerende måde – vi har stort fokus på at inspirere ved at vise bøgernes forsider frem og på at have børnebiblioteker, der indbyder til fordybelse, hygge og leg. Via hjemmesiden Buggi  hjælper vi børnene med at finde inspiration til næste bog”.

 Som led i strategien har vi også indkøbt nye materialer - bl.a. japanske Manga-tegneseriebøger, som retter sig til børn på 12 år og derover, som er en målgruppe, der typisk ikke bruger bibliotekerne så meget.  

Udlånet af børnematerialer er steget på både Hedehusene og Taastrup Biblioteker – dog mest markant i Hedehusene, hvor mange børnefamilier er flyttet ind i Nærheden. Forklaringen på stigningen er således en kombination af de nye bibliotekstiltag og de senere års store tilflytning af ikke mindst børnefamilier.


Udlån af fysiske bøger er også steget   

I 2022 var Høje-Taastrup blandt de ti kommuner i Danmark, der havde et stigende udlån af fysiske børnebøger ift. 2019 (før corona). Dermed gik Høje-Taastrup imod landstendensen, hvor udlånet i 2022 ikke var oppe på niveau med 2019. Landstallene for 2023 er ikke klar endnu. Men hvor vi i 2022 lånte lidt over 94.000 fysiske bøger ud, nåede de i 2023 op på lidt mere end 104.000 udlån – en stigning på ca. 10% ift. 2019. 

Samlet børne- og voksenudlån er også steget

Det samlede udlån af børne- og voksenmaterialer både fysisk og digitalt på Høje-Taastrup Kommunes biblioteker er også steget - nemlig fra lidt over 272.000 udlån i 2019 til lige knap 300.000 udlån i 2023.  

Vi var i TV2 Kosmopol

Forleden havde vi besøg af TV2 Kosmopol på Hedehusene Bibliotek, som bragte dette fine indslag om vores stigende børnebogsudlån.