Foto: Forlaget Klim
Foto: Forlaget Klim

Den japanske stjerneforfatter Murakami fylder 75 år

11.01.24
Når den japanske stjerneforfatter Haruki Murakami fylder 75 år den 12. januar 2024, markerer det ikke kun en fødselsdag, men også en fejring af et forfatterskab, der har berørt og inspireret læsere verden over. 

Murakamis værker, der spænder over romaner, noveller og essays, har nået et globalt publikum og er oversat til mere end 50 sprog. Han blev født i 1949 i Kyoto og voksede op i en verden fyldt med både traditionel japansk og vestlig kultur, en blanding der har haft stor indflydelse på hans skrivestil. 

Efter at have afsluttet sine studier og drevet jazzbaren Peter Cat i Tokyo, debuterede Murakami som forfatter med romanen Hør vinden synge. Dette blev startskuddet til et forfatterskab, der rummer både det almindelige og det overnaturlige, ofte i samme fortælling. 

Østasiens Superstar

Murakami fik sit internationale gennembrud med Trækopfuglens Krønike, en historie om søgen og selvopdagelse. Hans fortællinger er kendt for deres dybde og kompleksitet, ofte med et surrealistisk twist, der udforsker de mørke hjørner af den menneskelige psyke. 

I 2016 modtog Murakami H.C. Andersens Litteraturpris, og lighederne mellem de to forfatteres værker blev fremhævet, især deres fælles evne til at bruge skyggen som kunstnerisk drivkraft. Læs mere om lighederne her.

Murakami og originaliteten

Murakami har en stor kærlighed til musik, noget der tydeligt afspejles i hans forfatterskab. Murakami har fortalt, at han ønskede at skrive, som man spiller musik. Hvis man finder den rigtige rytme, kan man blive ved med at skrive. Læs Murakamis danske oversætter Mette Holms artikel om den murakamiske skrivestil

Forfatterskabet er en blanding af det traditionelle og det moderne, det østlige og det vestlige, og det har gjort ham til en af de mest læste og respekterede forfattere i moderne tid. 

Mens vi fejrer Murakamis 75-års fødselsdag, er det værd at huske på, at japansk litteratur byder på mange andre fascinerende forfatterstemmer. Dyk ned i Litteratursidens bogliste med japansk litteratur.

Læs Litteratursidens tema om forfatterskabet. 

Oprindeligt skrevet af  Litteratursiden

Materialer