Lars Spatzek. Foto: Tine Duch
Lars Spatzek. Foto: Tine Duch

Om dette arrangement

Tid
17:00 - 18:30
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For alle
Øvrige arrangementer

Byvandring i det gamle Taastrup med Lars Spatzek

03.06.19
Kom med og hør om Danmarks ældste stationsby som er mere end 170 år. På turen kommer vi ind på grundlæggelsen af byen, ser på gamle huse, og hører historier fra dengang, mange kaldte byen for Danmarks første provinsby - set fra København.

Vi ses til en spændende og hyggelig byvandring under kyndig ledelse af Lars Spatzek, arkivleder hos Byhistorisk Samling og Arkiv på Blaakildegaard. Vi mødes foran Taastrup Bibliotek på Domhuspladsen.

Det er gratis at være med, og du dukker bare op. Arrangementet er i samarbejde med KulTour 2019. 

 

Kroppedal om Taastrup

”Nu er man kommet til provinsen” har man tit hørt Taastrup omtalt, sådan lige i forbifarten. Hvad ligger der bag den udtalelse? 

Nogle vil måske mene, at det var et nedladende udtryk, men der må vi melde hus forbi.  Det var et udtryk for, at Taastrup var noget helt andet, end byerne længere inde mod København. Straks man kørte ind på stationen i Taastrup, var der stil over byen. Det lignede fuldstændigt en større provinsby. En imponerende flot hovedgade med imposante bygninger, der signalerede overskud, rigdom og dynamik. 

Fortællingen om Taastrup er derfor historien om en stationsby, der via sin handel fik præg og udtryk fuldstændig som en købstad. Byen blev dog aldrig udnævnt og det kom heller aldrig til at betyde noget, da købstadsrettighederne i samme periode efterhånden blev udvandet. 

Handelsfolk slog sig ned langs Køge Landevej ved den nye station, som blev anlagt i 1847. I årene efter blev byen gradvist etableret og ret hurtigt fik Taastrup status som et handelscentrum med flere store købmænd og handlende indenfor alle mulige fag. 

Historien har et klart snit langs Taastrup Hovedgade, hvor man stadig har mange handlende. Kigger man på de enkelte huse og bygninger kan den nysgerrige sagtens få øje på storheden bag de påklistrede facadeskilte, udhængsskabe og andre skilte. Der gemmer sig nærmest en hel by bag det hele.  

Hovedgaden er også fortællingen om, at et dynamisk centrum tiltrækker mere officielle bygninger. Den store centralskole Taastrup Borgerskole, Høje-Taastrup Kommunes gamle Rådhus, tæt på Vandtårnet og Taastrup Nykirke. Alt sammen runder det Taastrup Stationsby af som et sammenhængende handels- og servicecenter. 

Det kan blive trivielt at høre, at Hedehusene var industri og Taastrup var handel.  

Det er en forenkling af virkeligheden.  Taastrup Stationsby var også et stort og velfungerende industrisamfund.  Gå en tur rundt i byen og opdag de steder, hvor flere store fabrikker var placeret eller en tur ned ad Valbyvej, hvor flere store huse vidner om byens periode som hjemsted for områdets driftige handelsfolk og direktører.