Tarmens bakterier

Om dette arrangement

Bibliotek
Tid
10:00 - 11:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Danmark
Target
For voksne
Tickets
Billetsalg lukket
Foredrag & debat

Tarmens bakterier og deres betydning for sundheden

24.04.18
Tarmen er hjemsted for et mylder af bakterier og andre mikroorganismer, som er vigtigere for kroppen end tidligere antaget. Hvorfor de er vigtige, og hvad vi ved om dem? Det kan du høre om, når dyrlæge og Ph.d Katja Maria Bendtsen i anledning af Forskningens Døgn kommer på besøg og holder foredrag.

Livmoderen bliver betragtet som et nogenlunde bakterie-frit miljø, og det lille barn møder derfor for første gang bakterier, når det fødes. Her, helt tidligt, bliver bakteriefloraen i tarmen (og på andre overflader) etableret.

Det er en vigtig begyndelse på uddannelsen af menneskets immunsystem og et vigtigt element i menneskets fremtidige ernæring – det er nemlig bakterierne i tarmen, som hovedsageligt er ansvarlige for etableringen af et sundt immunsystem, og det er også disse mikroorganismer, der hjælper os med at nedbryde og optage vores mad.

Den bakterieflora, som vi bærer rundt på, og som altså etableres, når vi er små, kan i høj grad påvirke vores helbred – både det fysiske og det psykiske. Det sker igennem den måde, bakterierne arbejder sammen med vores immunsystem på. Der er forskellige typer bakterier – blandt andet dem, som altid vil forsøge at give sygdom (patogener) og dem, som vi har brug for i vores tarm (kommensaler eller symbionter) som eksempelvis mælkesyrebakterier.

I dette foredrag kan du høre om, hvorfor immunsystemet er så afhængigt at tarmfloraen, og hvilke sygdomme, man ved, hænger sammen med tarmen. Du kan også høre lidt om 'hygiejne-hypotesen', som er en teori om, hvorfor så mange har allergi og astma i den vestlige verden. 
 

Taastrup Bibliotek byder på en kop gratis kaffe fra kl 9.45. 

Materialer

Giulia Enders: Tarme med charme : alt om et undervurderet organ
Reservér
  • Bog

Tarme med charme : alt om et undervurderet organ

Af Giulia Enders (2015)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Sunde tarme : tag vare på din vægt, dit gode humør og dit helbred på lang sigt

Af Justin Sonnenburg, Erica Sonnenburg (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Sund mad til kloge tarme

Af Michael Mosley (2017)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Tarme i topform : spis dig til sundhed, energi og velvære : kostplan baseret på den nyeste forskning, 60 lækre madopskrifter, 4 kvinders forvandling - på kun 14 dage

Af Irene Brøndum, Majbritt L. Engell, Oluf Borbye Pedersen (2016)
Læs mere