Danske Oscar film
Natten til den 3. marts kan endnu en dansk spillefilm vinde en gylden statuette. Læs og se de tidligere vindere.
Af Lise Rønholt Hansen
Natten mellem den 2. og 3. marts 2025 kan blive femte gang en dansksproget film vinder en Oscar. ”Pigen med nålen”, der netop har haft premiere i biograferne, er nemlig nomineret til den prestigefyldte pris.
Filmen er instrueret af svenske Magnus von Horn og har Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm som hovedrolleindehaverne.
Den sort/hvide film følger den unge fabriksarbejder Karoline, der kæmper for at overleve i København efter Første Verdenskrig. Da hun bliver arbejdsløs og gravid, møder hun den karismatiske Dagmar Overby, der driver et undergrundsadoptionsbureau.
Filmen er således løst baseret på virkelighedens kriminalsag om Danmarks største seriemorder, Dagmar Overby, der i 1921 blev dømt for drab på ni spædbørn.
Alle gode gange fem
Fire gange tidligere har Danmark nemlig vundet en Oscar for ”Bedste ikke-engelsksprogede film”, en kategori, der første gang blev brugt i 1947 – i øvrigt mens den danske Hollywoodskuespiller Jean Hersholt var formand for Oscar-akademiet, men det er en helt anden historie.
Første gang var i 1988, hvor vinderen var Gabriel Axels filmatisering af Karen Blixens novelle, ”Babettes Gæstebud” (1958).
Året efter, i 1988, gik prisen til en dansk filmatiseret klassiker, nemlig Bille Augusts filmudgave af Martin Andersen Nexøs ”Pelle Erobreren” (1906–10).
Herefter skulle der gå mere end 20 år, før prisen igen kom på danske hænder; denne gang for Susanne Biers ”Hævnen”, med manuskript af Anders Thomas Jensen (ham vender vi i øvrigt tilbage til om lidt …). Hævnen vandt også en Golden Globe for bedste udenlandske film.
Senest har Thomas Vinterberg i 2021 sikret en dansk Oscar for filmen ”Druk”. Thomas Vinterberg var også selv nomineret til en Oscar som ”Bedste instruktør”. Denne Oscar gik dog til Chloé Zhao for filmen ”Nomadland”.
Med fire Oscars ligger Danmark sammen med Spanien på en delt fjerdeplads på listen over lande, der har vundet prisen flest gange. I top ligger Italien med 14 film, Frankrig med 12 film og Japan med fem.
Ikke kun spillefilm
Men det er ikke kun prisen for ”Bedste ikke-engelsksprogede film”, der i denne sammenhæng er værd at bemærke; også i kategorien ”Bedste kortfilm” kan Danmark bryste sig af flere Oscars.
Og det er her, vi igen finder Anders Thomas Jensen, denne gang som instruktør. I 1997 var hans (”Ernst og lyset”) nomineret, og to år senere, i 1999, vandt han med kortfilmen ”Valgaften”.
I 2003 løb kortfilmen ”Der er en yndig mand”, instrueret af Martin Strange-Hansen med prisen. Det samme gjorde ”De nye lejere”, instrueret af Joachim Back, i 2010 og ”Helium” (2014) af Anders Walter (i øvrigt med manuskript af, ja, Anders Thomas Jensen).
Men i virkeligheden er listen over Oscar-vindere med dansk baggrund meget længere, end "bare" "Bedste ikke-engelsksprogede spillefilm" og "Bedste kortfilm". Tidligere har danske filmfolk været på scenen for at modtage Oscars for bl.a. animation, interiørdekoration og sågar et par Æres-Oscars.