Beboere på Trelleborg

Vikingetiden

14.04.17
Vikingetiden danner overgang mellem Danmarks forhistoriske tider og middelalderen.

Da danerne blev kristne

I løbet af vikingetiden bliver danskerne introduceret for mange nye ting, og vi ser her de første forsøg på at danne en samfundsstruktur.  En række større byer bliver til som fx. Ribe, Hedeby og Aarhus – ligesom der bliver bygget kongeborge, der er med til at centralisere magten omkring vikingekongerne. Vikingerne bygger lystigt skibe og sejler på togter for at handle, plyndre og for at finde nyt land til bosættelser. Den gamle asatro udfases og kristendommen introduceres. Harald Blåtand rejser Jellingstenen ca. år 965 og på den proklamerer han, at han har gjort danerne kristne.

Myter om vikingerne

Vikingerne havde slet ikke horn på deres hjelme, det er noget eftertiden og især tyske nationalromantikere har opdigtet.  Vikingerne kunne bestikkes til ikke at plyndre din by, hvis du betalte dem godt nok. Fænomenet er kaldt Danegæld og blev især brugt, når vikingehære hærgede i England og Frankrig. Danegæld kunne dog ikke garantere, at vikingerne blev helt væk, de kunne godt finde på at komme tilbage efter mere!

Vil du læse mere?

Klik ind på danmarkshistorien.dk og læs mere om vikingetiden

Tv-serie

Med Lars Mikkelsen som fortæller giver DR for første gang i 35 år sit bud på en fælles sammenhængende historie - fra stenalderen og frem til i dag. Se Historier om Danmark på DR.

Materialer
Reservér
  • Bog

Vikinger i krig

Af Kim Hjardar, Vegard Vike (2014)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Vikingesagn : de 20 allerbedste fortællinger fra Danmarks oldtid

Af Josefine Ottesen (2017)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Sigrid

Af Johanne Hildebrandt (2015)
Læs mere
: Viking
Reservér
  • Bog

Viking

(2013)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Mit vilde vikingekøkken

Af Jim Lyngvild (2013)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Vikingestormen : togter mod Vesteuropa 793-937

Af Poul Skaaning (2006)
Læs mere