Top-nazister fortæller om krigens sidste dage

05.01.23
Hvad skete der i førerbunkeren i Berlin i krigens sidste dage? Den lokale forfatter Erik Ingemann Sørensen har udgivet en række interviews, som tidligere DR journalist Frode Kristoffersen gennemførte i 1973 med en række centrale personer tæt på Adolf Hitler.

Det er blevet en spændende historie, som forfatteren har sammenskrevet, hvor Hitlers topfolk giver deres version af krigens afslutning. Interviewene er med blandt andre med Karl Dönitz, Hitlers efterfølger, rustningsminister Albert Speer og Hitlers chauffør Erich Kempka.

Et af interviewene beskriver, hvordan ligene af Hitler og Eva Braun blev håndteret umiddelbart efter de havde begået selvmord. Et andet fortæller den dramatiske historie om, hvordan Hitlers politiske og private testamente skulle bringes ud af Berlin.

Interviewpersonernes beretninger er nøgterne og saglige. Deres hukommelse er forbavsende god, og de mange år, der er gået har muligvis givet dem tid til at konstruere begivenhederne og deres egen rolle på en måde, der får dem til at virke nærmest humane. Det er slående, at det nazistiske regime omtales, som var det en almindelig styreform. F.eks. er udryddelseslejrenes eksistens for nogle af interviewpersonerne helt ukendte her ved krigens afslutning.   

Erik Ingemann Sørensen vil fortælle om bogen den 27. marts 2023 ved et allerede udsolgt arrangement på Taastrup Bibliotek.

-------------------------
/Jens

Materialer