Storslåede slægtsromaner

02.08.21
Fordyb dig i en families liv i både medgang og modgang.

Slægt skal følge slægters gang

Tolstoj slog det fast en gang for alle i den første linje i mesterværket Anna Karenina: "Alle lykkelige familier ligner hinanden; men den ulykkelige familie er altid på sin egen måde ulykkelig". Måske er det derfor, at vi elsker at læse om andre familiers liv og gerne over et længere stræk, hvor vi følger dem generation efter generation. 

En af de store klassikere indenfor genren er tyske Thomas Manns murstensroman 'Buddenbrooks' med den sigende undertitel: 'en families forfald'. Så er tonen slået an.

Skik følge eller land fly

I slægtsromanen møder vi familier på godt og ondt. Vi ser deres op- og nedture. Forelskelser og fødsler. Tragiske dødsfald og bitter arvestrid. Slægtsromanen er skønlitteratur men den er også et billede på samfundets udvikling over tid. Fra land til by. Fra hjemland til udland. 

I Merete Justs roman Lysets børn : en himmerlandsfortælling får vi fortællingen om to slægter gennem tre generationer, der skildrer livet i en himmerlandsk bondeby.

Maria Hellebergs slægtsromaner fra Thy handler om to kvinder, mor og datter, der tager kampen op for at få et bedre liv på landet i Thy omkring år 1900. Serien er i to bind.

Linda Lassen kalder sin roman 'Jens og Marie' for en genforeningsroman. Danmark tabte Slesvig og Sønderjylland til Tyskland i 1864 og det fik mange samfundsmæssige konsekvenser. 

Norge - de lange seriers land 

'Der vokser et træ i Mostamägg' er første bind i Britt Karin Larsens romanserie om Folket i Finnskogen. Skovfinnerne bor i de dybe skove på grænsen mellem Norge og Sverige, de lever i pagt med naturen med bjørnejagt, magi, overtro og stærkt sammenhold. 

Norske Edvard Hoems udvandrerserie er i fire bind. Enkemanden Nesje arbejder som høstkarl på en gård, da han møder kærligheden i skikkelse af Serianna. Sammen får de tre børn, men barske og trøsteløse forhold tvinger børnene og mange af deres familiemedlemmer til rejse til det forjættede land Amerika.
Seriens rækkefølge er: Høstkarl i himlen, Din bror på prærien, Landet ingen har set, Liv andre har levet.

De moderne bud

Et bud på en moderne slægsroman i tre generationer er svenske Anna Fredrikssons serie om Pensionat Pomona. Sally flytter til Kivik i Skåne for at komme tættere på sin datter og blive den mor, hun aldrig selv havde. Til hendes store chok bor hendes egen mor også i byen. Nu skal fortidens svigt tilgives, men det er sværere end man skulle tro og det kræver mange tilløb. Første bind hedder 'Mellem himmel og hav'. Der er tre bind i serien.

I Nikola Scotts 'Sommerens hemmeligheder' forbindes 16-årige Maddys og 28-årige Chloes skæbner over 7 årtier. Mødet bliver skelsættende for dem begge og snart oprulles gamle familiehemmeligheder, tragedier og kærlighedshistorier

-------

Oprindeligt skrevet af Aalborg Bibliotekerne

Materialer