Young Adult bøger

Spændende, rørende og fantastiske ungdomsbøger

03.05.20
Ungdomsbøger eller Young Adult, som det også bliver kaldt, er bøger med noget på hjerte. Det er bøger, der handler om identitet og at finde sig selv i en verden, hvor alle er forskellige.

Det er bøger der kan læses af unge i alle aldre (også de voksne, der føler sig unge eller drømmer om dengang, de var unge).

Her har vi samlet et par spændende, rørende og fantastiske fortællinger, som du kan få de digitale fingre i på eReolen. Mange af dem findes også som lydbøger, så du kan krybe ned under tæppet eller tage dem med på en gåtur.

Kommer du nogensinde tilbage til mig af Lise Villadsen

Det er en realistisk ungdomsroman om Atlas, der er dødforelsket i sin kæreste Adelia, som er meget intens. En dag finder Atlas ud af en forfærdelig hemmelighed om sin afdøde far, men han kan ikke finde ud af at dele den med Adelia, og snart driver de længere og længere fra hinanden. Atlas går med de tunge tanker selv og trækker sig væk fra både familie og venner. Hvad skal der til for at han kan komme tilbage? Det er en hurtig læst bog, der rammer lige i hjertet. Den skrivende børnebibliotekar må indrømme, at det er længe siden, at hun har fældet en tåre til en bog (Ikke siden det med Dumbledore), men den her bog er så hjerteskærende at følelserne sitrer i hele kroppen – på den gode måde.

Good Luck Girls af Charlotte Nicole Davis

Der er fart over feltet i denne western-dystopiske fantasy om pigen Aster, der flygter fra et glædeshus sammen med sin søster og sine veninder. Det er en verden, hvor der findes mystiske væsner som rippere, skrydere og levninge og det er med at holde tungen lige i munden, når de forskellige typer krydser deres vej. Pigerne lever som lovløse og må røve og stjæle for at få penge nok til at betale den dame, der kan fjerne de magiske tatoveringer, der mærker dem som glædespiger og dermed samfundets bund. Men de skal også finde vejen til den mystiske Lady Ghost og det er ikke helt nemt. Bogen er til dem, der elsker roadtrips på den hårde måde, for her bliver der tilbragt mange timer på hesteryg med pistolskydende fjender i hælene.

Alt eller intet af Nicola Yoon

Madeline kan ikke forlade sit hus. Som i ALDRIG. Hun har en sjælden sygdom, der gør hende allergisk over for alt og fysisk kontakt kan være livsfarlig for hende. Men en dag flytter drengen Olly ind på den anden side af gaden og han er interessant. De begynder snart at maile sammen, og på et tidspunkt er det ikke nok. Olly besøger Madeline på behørig afstand – noget der virker naturligt for os i disse dage, men mon ikke også vi kender Madeline og Ollys ønske og drømme om at kunne række ud efter hinanden. Olly og Madelines rejse bliver storslået på sin helt egen måde, og Madeline bliver tvunget til at tage hele sin verden op til revision. Det er en sød romantisk fortælling med dybe temaer.

Panik af Daniel Zimakoff

Der findes bøger i alle mulige længder på eReolen, og der findes også mange fantastiske novellesamlinger. Blandt andet Sarah Engells nye bog ”Mindre en en kilometer væk” og ”Debut” af blandt andre Thomas Lagermand Lundme, Glenn Ringtved og Sanne Munk Jensen. Men det er novellesamnlingen Panik af Daniel Zimakoff, som vi vil fremhæve her. Det er otte stærke noveller om det at være ung. Det handler om at være bange for ikke at være god nok (i andres øjne), om at være farligt forelsket og at være usikker på (næsten) alting, ikke at turde føle det, man føler,  g at vove sig ud, hvor der er meget langt ned. Vi møder unge, der er forelskede i bedste venners kærester, er sure på forældre der skal skilles, en ung fyr er hemmeligt forelsket i sin bedste ven og en anden tør ikke indrømme, han er jomfru. Hovedpersonerne er både drenge og piger, og bogen kan læses af alle.

Så nu er der ingen undskyldning for at lade dig rive med af spændende fortællinger for og om unge mennesker, der finder deres plads i verden.

/Katrine Skovgaard Rasmussen, børnebibliotekar