Sommerferielæsning

28.06.20
Hvad skal du læse i din sommerferie? Vi anbefaler her fem gode romaner.

Sarah Jio: Alle blomsterne i Paris

Vi følger to kvinder i Paris med hver deres tragiske livshistorie, én i nutiden og én under 2. verdenskrig.
Caroline vågner på hospitalet. Hun har mistet sin hukommelse efter en ulykke og vender tilbage til et ensomt liv, der synes tomt og uden indhold. Hun bliver venner med ejeren af den lokale café, men mysteriet om hendes fortid presser på.
Sideløbende i det nazistisk besatte Paris forsøger den unge jødiske enke Céline at skabe en ny tilværelse for sig selv. Hun arbejder i sin fars blomsterbutik og er så småt ved at komme videre. Men da en tysk officer får et godt øje til hende, bliver hun tvunget til at spille et farligt spil for at beskytte sine nærmeste, ikke mindst det menneske hun elsker allerhøjst: sin datter. 
De to kvinders liv er forbundet på overraskende vis, og deres historie væver sig sammen til et forførende drama om menneskets styrke, en mors kærlighed og ikke mindst evnen til at tilgive.
Hvis du kunne lide "Hotellet ved Skyggesøen" af Daniela Tully vil du også sætte pris på denne roman. Sarah Jio har i øvrigt også skrevet "Når violerne blomstrer".

 

Alina Bronsky: Baba Dunja og kærligheden


Baba Dunja har en fantastisk frodig have. Hendes tomater er store, røde, solmodne og – fulde af radioaktivitet.
Baba Dunja bog nemlig i et lille hus i den lukkede del af Tjernobyl området. Efter katastrofen flyttede hun til den nærmeste storby, men efter nogle år valgte hun selv at flytte tilbage.
Baba Dunja var den første der flyttede tilbage til Tjernovo, men snart efter følger andre efter. Hendes nabo Marja, stor som et hus og lige så dum. Sidorov, som mindst må være 100 år (han var allerede gamle da Baba Dunja var ung!) og ægteparret Gavrilo (med kultiverede næser). Vi får alle historierne og skæbnerne fortalt gennem vores hovedperson.
Der leves et stille liv i harmoni (mærkeligt nok). Strålingen fylder faktisk ikke så meget i beboernes liv. En tilflytning sætter til gengæld en kæde af dramatiske begivenheder i gang som Baba Dunja er den eneste der kan løse.
Romanen har en skøn blanding af humor, alvor, livskundskab og faktisk også lidt fakta. Fx synger fulgene mere i Tjernovo, det skyldes at flere hunner end hanner døde ved ulykken og nu prøver hannerne desperat at tiltrække hunner..

Susanne Staun: Kønslig omgang

Dr. Fanny Fiske er tilbage! Og i topform. Den Vecchia drikkende profileringsekspert er tilbage i stor stil. Selvom hun er ved at være oppe i årene (man nævner ikke en dames alder - og slet ikke Fannys!) har hun ikke mistet appetitten på mænd - helst de unge og smukke. Netop denne appetit bliver et problem for Fanny - da hun bliver anklaget for voldtægt og sexchikane af fem unge mænd.
At der samtidig huserer en grusom voldtægtsforbryder som Fanny og hendes sidekick, Figuretta Parfait, skal hjælpe med at fange, gør ikke tingene nemmere for Fanny.
I en #MeToo tid hvor kønsbegrebet er til debat kommer den ikke altid politiske korrekte Fanny i gevaldigt stormvejr.
Susanne Staun skriver så det gnister. Det gør hun altid! Men i denne thriller, som også er et gevaldigt indspark i en tid, hvor der ikke længere kun er to køn, bliver man ikke bare underholdt men også oplyst.
Kan man ønske sig mere?

Jamie Ford: Kærlighed og andre trøstepræmier

Fin men barsk kærlighedsroman, hvor Jamie Ford giver sin version af, hvad der kan være hændt den dreng, som var hovedgevinsten i et lotteri ved Verdensudstillingen i Seattle. Forfatteren er oldebarn af en dreng med en lignende skæbne.
Ernest er født i Kina af en kinesisk mor og amerikansk far, som ikke vil vide af ham, og i 1902 bliver han som 5 årig solgt til nogle amerikanere, som bringer ham til Seattle, hvor han tilbringer sine første år på forskellige børnehjem og opdragelsesanstalter, hvor han arbejder under slavelignende vilkår. I 1909 bliver han taget med til verdensudstillingen af Mrs. Irvine, som tager sig af ham, og det viser sig, at han er hovedgevinsten i et lotteri. Vinderen er madam Flora, som driver bordellet The Tenderloin. Her får han for første gang et hjem og forelsker sig i både den japanske kokkepige Fahn og bordelværtindens datter Maisie.
50 år senere er der igen verdensudstilling, og det bringer minder frem hos Ernest.

Haruki Murakami: Det mystiske bibliotek

Det mystiske bibliotek af Haruki Murakami er en kort fortælling om drengen med læderskoene, der går ind på det lokale bibliotek for at låne tre bøger om skatteinddrivelse i Osmannerriget.
Det viser sig hurtigt, at det bliver en skræmmende og fængslende oplevelse for drengen, idet den gamle onde bibliotekar har en grusom bagtanke med at udlåne bøger. Der er betingelser for at låne bøger på kommunens bibliotek. Drengen bliver spærret inde og må ikke komme ud før han kan bøgerne udenad.
Indespærret på den cellelignende læsesal bevæger drenges tanker sig ud i et magisk og grumt eventyr, hvor han møder frygten men også kærligheden. Undervejs får han uventet hjælp fra en ung smuk pige, der kun taler tegnsprog og den mærkelig fåremand, der arbejder som fangevogter i den labyrintiske kælder under biblioteket. Fåremanden lever i frygt for den grumme bibliotekars rappe slag med pilekvisten.
Nu er spørgsmålet: tør du gå ned i kælderen på dit bibliotek?

Materialer