Paul Auster
Paul Auster

Paul Auster: 4 3 2 1

11.09.17
Ny, stor og omfangsrig roman af Paul Auster, som fortæller om Archie Fergusons liv i fire forskellige versioner.

I alle versioner er der temaer og personer der går igen, men da vinklen i Fergusons liv er forskellig i versionerne, udvikler relationerne og temaerne sig også forskelligt.  Hans barndomsveninde Amy er en gennemgående figur i romanen. Alt efter hvordan Fergusons liv er udformet i versionerne, er hun tæt på ham som fx kæreste, stedsøster eller ”bare” veninde. Hans mor spiller en også en gennemgående rolle i hans liv. Faren er mere perifær og i flere af versionerne udgår han helt af historierne, han dør eller forældrene bliver skilt.

Paul Auster ved og har lyst til at fortælle en masse om USA’s nyere historie i denne roman. Kennedy, studenteroprør, og New York fylder interessant meget og hvor blev jeg meget klogere på det, men jeg blev måske mest klog på menneskelige relationer, skæbner og tilfældigheder.

Jeg har aldrig læst noget af Paul Auster før og denne mursten af en roman har gjort et stort indtryk på mig. Vores liv formes til dels af os selv, men mange udefrakommende faktorer spiller en større rolle for, hvordan vores liv former sig. Paul Austers roman har været en rigtig sommerferieroman for mig. Det er en roman, der skal læses intensivt (ikke i små bidder på en træt hverdagsaften) og den vil bare give så meget tilbage til læseren. Jeg vil gå så langt,  som til at kalde den for en moderne dannelsesroman i den allerbedste betydning.

Materialer