Maren Uthaug
Maren Uthaug

Maren Uthaug: Hvor der er fugle

03.11.17
Dette er en af de bedste bøger jeg har læst længe!

Romanen er en slægtsroman som tager udgangspunkt i en lille landsbyflække i Norge i første halvdel af det 20. århundrede.

Fortællingen starter som en klassisk slægtsfortælling om en familie og deres liv på et afsidesliggende fyr. Snart går det dog op for læseren, at intet er som det ser ud. For hvem bedrager egentlig hvem? Og hvis løgne får mest fatale konsekvenser?

’Hvor der er fugle’ kunne ligne en klassisk roman om familiehemmeligheder, om ulykkelig kærlighed, begær og længslen efter et andet liv. For mig, indeholder bogen dog så meget mere. Et af de greb Uthaug benytter, er at skifte synsvinkel gennem romanen fra Johan, til hans kone Marie og til deres datter Darling. Hver gang læseren præsenteres for en ny fortællervinkel, bliver der bygget flere lag på fortællingen, og sympatien og forståelsen for hovedpersonerne skifter.

Mod slutningen udvikler plottet sig nærmest til en Pandoras æske af familiehemmeligheder, der som en lavine ruller ind over familien med frygtelige konsekvenser til følge.

Uthaug formår at skrue et meget intelligent, og ikke mindst overraskende, plot sammen. Som læser var jeg virkelig fanget af romanen, og måtte bare læse videre for at afdække den fulde historie. Det var en medrivende og stærk læseoplevelse og fortællingen sidder stadig i mig.

Materialer