Kvindelige fyrtårne

02.03.20
Op til Kvindernes Internationale Kampdag stiller vi skarpt på de kvindelige danske fyrtårne, som har skrevet, fordi de ikke kunne lade være, fordi de havde noget på hjerte.

Kvinder der op gennem tiden har skrevet om og debatteret kvinders forhold i deres værker.

Et fyrtårn ved navn Leonora
Et af de første kvindelige fyrtårne var Leonora Christina Ulfeldt, der sad fængslet 22 år i Blåtårn og senere nedskrev sine erindringer i værket 'Jammers Minde'. Små 400 år efter er hendes navnefælle Leonora Christina Skov, et af nutidens helt store kvindelige fyrtårne. Leonora modtog sidste år De Gyldne Laurbær for romanen "Den der lever stille", en stærk og modig bog om forholdet til sin mor og om sin egen udvikling, til det menneske hun er i dag. At det er læserne der har talt og stemt på Leonora vidner om noget om, at hun er et forbillede for mange. 

De klassiske kvindelige forbilleder er stadig aktuelle og interessante den dag i dag. Leonora Christina Ulfeldts 'Jammers Minde' blev sidste år til en graphic novel og mange klassiske forfattere genudgives igen og igen, senest fx Amalie Skram og Tove Ditlevsen. Et andet eksempel er Agnes Henningsens erindringer (udkom 1941-1955), der er gendigtet af Pia Juul. Bøgerne er en art collage og citatmosaik, idet Pia Juul frit har taget tekststykker fra Agnes Henningsens erindringer og sat disse sammen til et nye, selvstændige værker. 


Argumenter imod kvinder
Det har ikke altid været let at være kvinde og forfatter, ofte var de kvindelige forfattere oppe imod stærke kræfter. Netop det har dr. Phil. Birgitte Possing undersøgt i bogen "Argumenter mod kvinder", hvor Possing har samlet de mange argumenter og fordomme, som kvinder har mødt igennem tiden. Det er der blevet en meget vigtig og på sin vis meget skræmmende bog ud af. 

Et pudsigt (og grelt!) eksempel fra bogen handler om Mathilde Fibiger, der har skrevet romanen 'Tolv breve', der altid er blevet set som kvindebevægelsens første manifest i Danmark:  

..”og tænk dig, frøken Fibiger kom og spurgte ham, om hun måtte tale til festen den 25. juli. Tror du ikke, hun går fra sans og samling? “ (Jutta Rørdam - søster til Grundtvig).  

”Da Mathilde Fibiger i 1852 besteg talerstolen gik godsejeren fra Flensborggården ved Glumsø bagom og løftede hende ned på jorden. Hun nåede ikke at åbne munden.”


Fremtidens fyrtårne
Heldigvis vil der altid være lysende fyrtårne. I øjeblikket er nogle af vores fyrtårne i litteraturen bl.a. Hanne Vibeke Holst, der fyldte 60 år sidste år og med sin skarpe pen har skrevet et utal af romaner med kvindelige hovedpersoner og et feministisk budskab. Andre markante kvindelige forfattere, der ofte skriver om kvinder, er Ida Jessen, Christina Hesselholdt, Naja Marie Aidt og Helle Helle. Blandt de yngre forfattere kan især Asta Olivia Nordenhof, Olga Ravn og Hanne Høigaard Viemose nævnes. Sidstnævnte er netop blevet nomineret til Nordisk Råds litteraturpris med romanen "HHV frshhawn". Hun har tidligere skrevet artiklen "Forfatteraben", hvori hun fortæller om, hvordan det er at være kvinde og forfatter. Det er der kommet en interessant artikel ud af - Viemose siger bl.a., at det er ligesom at være en abe.

Oprindeligt skrevet af litteratursiden.dk

Materialer