Kristian Leth
Kristian Leth

Kristian Leth: Mithos

04.12.17
Mithos er Kristian Leths debut som fantasyforfatter – og det er velskrevet dansk fantasy for den voksne læser.

Leth har tidligere udgivet digte, musik og film, men kaster sig her ud i romangenren med elementer fra både dannelsesromanen, folkeeventyr og naturligvis fantasy-genren med dens sædvanlige komponenter af magi og kampen mellem det gode og det onde. For mig har romanen dog mere på hjerte end bare at underholde.

Mithos handler om drengen Taom, som bor i landet Mella, hvor magi og overtro er forbudt. Landet styres af fornuft og videnskab, og magien findes kun i Skoven hvor det mystiske broderskab bor. Taoms far Tom er kejserens mest betroede videnskabsmand og rejser rundt i riget for at bekæmpe al magi og overtro. Taom drømmer om at følge i sin fars fodspor, men der er bare ét problem. Taom er plaget af voldsomme anfald og magiske syner, og de viser ham at Mella er ved at gå under. De eneste der kan hjælpe Taom med at forstå synerne, er broderskabet der bruger forbudt magi. Taom må tage et opgør med sin far og verden som han kender den. Han drager med sin veninde Aene afsted på en lang og farefuld rejse for at forsøge at redde Mella og forstå verdens orden og ikke mindst sig selv.

Mithos er meget stemningsfuld og et forfriskende bud på en anderledes fantasyfortælling. Leth leger helt klart med genren, og vil have sine læsere til at tænke over distinktionen mellem fornuft og videnskab overfor magi og overtro. Måske skal verden havde begge dele for at kunne fungere? En rigtig fin og tankevækkende roman som klart kan anbefales.

Materialer