CrimeScene
CrimeScene

Krimi er mange ting

13.03.18
Litteraturformidler Andreas Toft giver her en kort oversigt over nogle af de krimityper, du kan støde på og vælge imellem:

Whodunit
Måske er ”whodunit” krimier noget for dig. I denne krimigenre er det et mysterium, hvem morderen er. Ofte trævles forbrydelsen op af en detektiv a la Sherlock Holmes eller Poirot. Den snedige detektiv samler spor og mistænker skiftevis forskellige personer i løbet af fortællingen. Til sidst falder alle brikker på plads, alt går op i en højere enhed og morderen afsløres.
Eksempler på forfattere, der skriver denne type krimi kunne f.eks. være Agatha Christie og Arthur Conan Doyle.

Politiromanen
Det kan også være, at du hellere vil have fortællinger, der har fokus på politiets efterforskning. I denne type krimi er du med på sidelinjen, når liget obduceres, når der tages fingeraftryk og når de mistænkte afhøres o.s.v. Du hører sideløbende om opklaringsarbejdet, den kriminelles planlægning af forbrydelsen, og udførelsen af forbrydelsen. Ofte kender du som læser den skyldige, før politiet gør.
Gode eksempler på forfattere, der skriver denne type krimi er forfattere som Sjöwall/Wahlöö, Håkan Nesser og Henning Mankell, søskendeparret Lotte og Søren Hammer, Jussi Adler-Olsen og Jesper Stein.      

Metafysiske krimier
Måske synes du, at det er spændende at læse metafysiske krimier, der er krimier som har metafysik, religion eller det overnaturlige som omdrejningspunkt.
A.J. Kazinski (pseudonym for Jacob Weinrich og Anders Rønnow Klarlund) skriver f.eks. denne type krimier.

Femi-krimien
Det kan også være at femi-krimier mere er dig. De skrives af kvinder, har en kvindelig hovedperson og skildrer det moderne kvindeliv, herunder privatliv og konflikter o.s.v. Ofte har forbrydelserne noget med mænds dominans over kvinder at gøre, og bøgernes pointer er ofte af kønspolitisk karakter.
Repræsentanter for genren er f.eks. Anne Holt, Kim Småge, Gretelise Holm, Sara Blædel, Elsebeth Egholm og Liza Marklund.

Den amerikanske hårdkogte krimi
Eller måske er du til hårdkogte amerikanske krimier, som er gennemsyret af whisky og cigaretrøg og har en handling der ofte udspiller sig i en storby fuld af korruption og gangstere.
Anerkendte forfattere inden for denne genre er Dashiell Hammett og Raymond Chandler.

Den psykologiske krimi
Måske kan du lide det gysende i de psykologiske krimier. I denne type krimi kommer uhyggen helt tæt på og spreder sig lige der, hvor du burde være tryg og føle dig i sikkerhed, nemlig i dit eget hjem, blandt din familie og nære venner.
Gode eksempler på forfattere, der skriver inden for denne krimigenre er Gillian Flynns, Ruth Rendell og Barbara Vine.

Videnskabskrimier
Eller måske passer videnskabskrimien lige netop til dig. Her er forskning og fakta vigtige elementer i fortællingerne.
Hvis du vil læse videnskabskrimier, så læs f.eks. noget af Sissel-Jo Gazan, Lotte Petri og Bille og Bille.


Rigtig god læselyst!

Materialer