Københavnertrilogien

27.10.22
Tove Ditlevsens 50 år gamle erindringsværker ”Barndom”, ”Ungdom” og ”Gift” udkom i starten af 2021 på engelsk under titlen ”The Copenhagen Trilogy”, og de blev kritikerne ros til skyerne og af New York Times kåret som en af de 10 bedste bøger i 2021.

Ikke så lidt af en bedrift af den afdøde forfatter, som for nogle år siden fik en renæssance i Danmark med blandt andet genudgivelser og teaterstykke.   

Der er god grund til at hylde Tove Ditlevsens erindringsværker. Det er fantastisk læsning.

Tove sanser verden på en måde, der skaber stærke billeder og situationer. Hun ynker ikke sig selv, er åbenhjertig og nøgtern, og ofte følger en stor portion humor med i beskrivelserne. 

Bøgerne giver et tidsbillede af forfatterens barne- og ungdomsliv fra 1920’erne og 30’erne i en arbejderklassefamilie, hvor midlerne var små. De sociale forhold er tydelige, men det virkelig interessante er Toves beskrivelse af forholdet til forældrene ikke mindst den psykologiske afstand til moderen, og hendes kamp for at dyrke sin interesse for litteratur og vers.

Erindringerne om ungdommen er åbenhjertige, hvor et ægteskab bliver vejen til den litterære debut. Flere mænd følger efter, og Tove må til stadighed kæmpe for at være sig selv og finde ro i tilværelsen. Hvor andre forfattere giver dramatiske skildringer af tiden under besættelsen, er krigen for Tove et bagtæppe for de venskaber og udskejelser, der folder sig ud i hendes liv.

Hendes følsomme psyke ender i voldsom narkomani under hendes tredje ægteskab, som skildres i ”Gift”. På mange måder er forholdet til mændene problematisk, og deres svagheder skjules ikke. Alligevel er Tove hele tiden draget mod en skabe den harmoni, som hun tror parforholdet kan give hende:

”Når vi ligger i hinanden arme fortæller han mig om sin barndom, som ligner alle andre mænds. ...Det er en meget kedelig historie, når man har hørt den nogle gange, men de er dybt grebet, mens de fortæller den, og når det kommer til stykket, betyder det ikke så meget, hvad man siger til hinanden, når man bare har det godt sammen,”.

------------------------------
/Jens

Materialer