Kan vi lande på Mars?

18.02.21
Perseverance - en rover fra jorden - skal lande på Mars i aften den 18. februar 2021. Men kommer den til at lande sikkert og hvordan kan man egentlig rejse til en anden planet?

Hver gang vi kigger op, er det der – rummet!
Det store mørke med små definerede glimt af lys fra fjerne solsystemer.

Der er gennem tiden skrevet mange bøger om, hvad der gemmer sig derude - både forfattere og forskere har budt ind med tanker og teorier.
I aften kommer rummet en lille smule nærmere - for der er det planen at et fartøj fra NASA skal lande på Mars.

Perseverance

Gennem de sidste syv måneder har Mars-roveren Perseverance taget den lange vej fra jorden for at vi kan blive klogere på alt det der findes på Mars.

Det er en farefuld færd. For da først fartøjet var sendt afsted, kunne man ikke lige stramme en bolt eller rette en fold i de dele, der skal sikre, at Mars-roveren lander godt på planeten. Der kan ske alt, lige fra at den lander præcis der, hvor forskerne vil have den til at lande til at den eksploderer på vejen ned.

Så der kommer til at være mange øjne de kigger med, når der bliver åbnet for livestreamet fra de 19 kameraer på Perseverance. Og endnu vildere; vi kommer for første gang måske til at høre lyden af landingen på Mars - for der er mikrofoner med!

Formålet med rejsen er at samle viden om planeten i det, der bliver kaldt Jezero-krateret - en udtørret flodbund.
Her vil man gerne undersøge, om der optræder nogle af de samme forhold, som har skabt liv på jorden. man vil også vil lave forsøg, der kan pege i retning af, om man måske i fremtiden vil kunne lave ilt på planeten – noget der vil være vigtigt at vide, når man overvejer at sende mennesker afsted.

Følg marslandingen

Du kan følge marslandingen på DRs hjemmeside dr.dk fra kl 20.30, hvor der løbende vil være opdateringer. Det er også muligt at følge med på NASAs hjemmeside i deres live sending; https://www.nasa.gov/nasalive  (den er på engelsk).

Bøger til de rum-interesserede

Mens vi spændt venter på at finde ud af, hvordan det går, har vi på biblioteket fundet nogle gode bøger frem til rum-interesserede
Der er både bøger til dig, der lige er begyndt at interessere dig for rummet, dig der gerne vil vide mere end navnene på planeterne og nogle bøger til de voksne, så de kan bevare overblikket over, hvad der er sket, siden de lærte om det i skolen. 
God læselyst!

Kilde: NASAs pressepakke om Perseverance projektet
https://www.jpl.nasa.gov/news/press_kits/mars_2020/landing/ 

Materialer