Jonas Bengtsson
Jonas Bengtsson

Jonas Bengtsson: Sus

26.10.17
Som i de fleste af Bengtssons bøger, så tager fortællingen udgangspunkt i et hårdt københavnermiljø og romanens hovedperson Sus lever i den grad på kanten.

Bengtsson skildrer et ’Underdanmark’ med barske vilkår, hvor Sus vokser op i ’Blokken’ med hårdkogte typer, politirazziaer og hashsalg i skolegården.

Hovedpersonen Sus er en ung pige på 19 år, men hun ligner en 12årig dreng. Hun er en hård pige, er småkriminel og både ryger og sælger en masse hash. Sus er også en pige med en klar mission: hun vil slå sin far ihjel når han bliver løsladt fra fængslet. For at missionen skal lykkedes, træner hun hver dag ved at opstiller nye test for sig selv. Hun udfordrer både sit eget mod, sin viljestyrke og sin smertegrænse. Trods den drabelige mission hun er på, kan man som læser ikke kan undgå at holde med hende – og man håber sådan på at hun får lidt medgang i livet.

Bengtsson er fantastisk til at skildre miljøer og portrætter, og det er også det der gør ’Sus’ til en interessant og rørende roman. Handlingen er enkel og sproget meget minimalistisk og præcis. Romanen er utrolig velskrevet, med skarpe og humoristiske dialoger. Bogen er let og hurtigt læst, men bliver siddende efterfølgende hos læseren.

Materialer