Fars dag

04.06.21
I anledningen af Fars dag anbefaler vi bøger med forskellige former for far-portrætter. Du kan reservere alle bøgerne nederst i artiklen.

Mænd i min situation

I denne bog af Per Petterson følger vi en far i krise: Arvid Jansen går omkring i Oslo og forsøger at udfylde tomrummet efter sin fraskilte kone og deres tre døtre. Nattelivet i Oslo besøger han hyppigt, mens hans børn glider længere og længere væk.

Rampen

Romanbiografi af og om krimiforfatteren Jesper Stein, og i særdeleshed om hans forældre og deres skilsmisse og de voldsomme konsekvenser, den får. En roman, der med sin ærlige nerve appellerer bredt til både mænd og kvinder.

Min far - en antologi

Lars Henriksen beretter i "Min far - en antologi" om livet med fædrene Johannes Møllehave, Kaj Dorph-Petersen, Poul Hartling, P.G. Lindhardt og Jørn Utzon.
 

Min kamp

Har du mod på et kæmpe murstensværk i mange bind, så kast dig over "Min kamp" af Karl Ove Knausgård. Det er en selvbiografisk roman med en nærgående beskrivelse af at vokse op og blive til i en sammensat verden med udgangspunkt i faderens død og hovedpersonens selvrealisering som forfatter.

Gud taler ud

Jens Blenstrup opnåede kultstatus i visse kredse med "Gud taler ud". Det er også en selvbiografisk roman, hvor der fortælles om tilværelsen i parcelhuset i Risskov ud fra sønnens synspunkt, med faderen, Gud, i en absolut hovedrolle, på godt og ondt. Har du mere lyst til at se filmatiseringen, så kan du låne filmen på Filmstriben eller på dvd.

Smaragdsliberen

I "Smaragdsliberen" af Anne-Cathrine Riebnitzsky mødes jødedom, islam, kristendom og ateisme i historien om smaragdsliberen Pierre, der har en nærdødsoplevelse. Hans datter Zara er kunsthistoriker på en farlig rejse i Georgien og hans bedste ven frygter for sit radikaliserede barnebarn. Et rigtigt fint farportræt.

Åleevangeliet

I sin barndom brugte Patrik Svensson og hans far mange timer ved åen med at stange ål. I bogen fortæller han anekdoter fra denne tid og kombinerer det med fortællingen om det store mysterium som omgiver ålen - nemlig hvordan den formerer sig. Kendte personligheder som Aristoteles og Sigmund Freud har forsøgt at forstå ålen og der er skrevet mange bøger og artikler om den, bøger som forfatteren henviser til.

En Overkomplet (klassikeren)

Holger Drachmanns roman fra 1876, der foregår i Fredensborg og omegn og i forfatterens poetiske sprog behandler det komplicerede forhold mellem fire personer:  to venner, den enes far og den andens mor, som faderen elsker og hans søn beundrer.

Børnebøger til far og ungerne

"Sallys far" – du kender dem helt sikkert. Billedbøgerne om Sallys enormt pinlige far. De er vildt populære og sjove.

Oliver Jeffers har skrevet en smuk og poetisk billedbog ”Det vi vil bygge” om en pige og hendes far. Vi hører om deres planer og håb for fremtiden sammen. For 3-6-årige og deres voksne.

"Byg en far" af Nicole Boyle Rødtnes. Den er vildt sød og sjov. Noas far glemmer, at han skal komme til fodboldkampen, og Store Lars mobber Noa med det. Derfor vil han købe en ny far i butikken "Byg en far", men det går ikke helt efter planen. For begynderlæsere.

Glædelig fars dag.

Materialer