DR Romanklub marts måned: Margrete 1

06.03.21
Et unikt historisk portræt af Danmarks første Dronning – Margrete 1.

Anne Lise Marstrand-Jørgensens storslåede historiske roman ’Margrete I’ er et mesterligt portræt af danmarkshistoriens mest betydningsfulde kvinde. Vi følger Margrete fra hun som 10-årig bliver gift med Norges konge, til hun samlede Norden med Kalmarunionen i 1397. Portrættet giver os et nyt og nuanceret blik på Margrete, fordi hun både beskrives som visionær og magtfuld regent og som menneske.

Marstrand-Jørgensens skildring er båret af en stor sanselighed og bringer os tæt på Margretes graviditet, voldsomme fødsel og moderskab. Vi får også indblik i Margretes dybe sorg over sønnens alt for tidlige død og hendes bekymringer om magten. 'Margrete 1' er til debat i læseklubberne i marts, hvor vi fejrer kvindernes kampdag, og den rummer masser af sprængfarligt stof at tale om i forhold til opfattelsen af kvinder og magt – både i middelalderen og i dag. (Litteratursiden, 2020)

Hvert år kårer DR sammen med lyttere og læsere fra hele landet årets mest interessante danske roman. Hvert år i perioden december til maj arrangerer ca. 50 biblioteker landet over DR Romanklub-læsekredse. Læseklubberne mødes en gang om måneden og debatterer seks udvalgte danske romaner.

I marts måned diskuteres Anne Lise Marstrand-Jørgensens roman ’Margrete 1’ på Litteratursiden.dk kan du se et interview med Anne Lise Marstrand-Jørgensen, deltage i en online diskussion, samt læse anmeldelser af ’Margrete 1’.

Livedebat

Du kan også deltage i en livedebat med forfatteren den 18. marts kl. 15-16 på Teams, følg blot linket på Litteratursiden.dk.

Romanen kan lånes på biblioteket. Du kan også låne den på eReolen både som ebog og lydbog.

På DR's hjemmeside kan du høre en podcast og se TV programmet ’Bøger, der gør en forskel’ med Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Hvis du vil gerne vil have et hurtigt historisk overblik over Margrete I liv, anbefaler vi Dansk Kvindehistorie: Dansk Kvindebiografisk Leksikon via kvinfo.dk.

Glæd dig til ny storfilm

Charlotte Sieling instruerer en storfilm om Margrete den Første. Filmen forventes at få biografpremiere i sensommeren 2021. Første kig på Margrete - Se Trine Dyrholm i rollen som Margrete I – dronning af Danmark, Norge og Sverige.    /Heidi G. Hartvigsen, bibliotekar