Blixen for begyndere

23.08.21
Baronessens store forfatterskab frister, men hvor starter man?

Bille Augusts storfilm Pagten har ramt det store lærred. Men hvor begynder man, hvis man gerne vil tage hul på Blixens store forfatterskab eller læse mere om historien bag Pagten? 

Storyteller med stort S

Historierne om og af Karen Blixen er mange. Selv kaldte hun sig ikke forfatter men storyteller. Fortællingens fortryllende kraft var i centrum i det hun skrev. Det var måske ikke altid 100 procent sandt, men det var altid en god historie. Hun skiftende selv mellem mange identiteter: Tanne, Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel.

På forfatterweb kan du få det store overblik over Karen Blixens forfatterskab

Sune de Souza Schmidt-Madsens fine biografi 'En lille bog om Blixen' er en god guide ind i både forfatterskabet og de begivenheder, der prægede Blixens liv. Bogen er også udkommet i en stor illustreret version, der viser mange eksempler på Blixens billedkunst og fotos fra hendes lange liv i både Danmark, Kenya og hendes rejser til Amerika.

Et godt sted at starte

Schmidt-Madsens bedste råd til dig, der gerne vil have hul på Blixens forfatterskab er at vente lidt med hovedværket "Syv fantastiske fortællinger" og i stedet tage fat på de kortere fortællinger. Det kunne f.eks. være 'Skibsdrengens fortælling' i "Vinter-eventyr". 

Det kunne også være "Babettes gæstebud" og "Ringen" i "Skæbne-anekdoter"  eller "Det ubeskrevne blad" fra "Sidste fortællinger".

Et andet sted at komme tæt på Blixens stemme og stærke holdninger er i hendes "Samlede essays" hvor blandt andet “En båltale med 14 års forsinkelse” tydeligt slår Blixens holdning til kvindesagen fast.

God læselyst.

Materialer