Valentines day

Be my Valentine

12.02.18
Vi elsker kærlighedsromaner. Få inspiration til de bedste af slagsen her på Valentins dag. Besøg vores store, romantiske udstilling og få flere læsetips.

På onsdag er det valentinsdag og en oplagt mulighed for at vise din partner, hvor meget denne betyder.

Valentinsdag falder altid den 14. februar, og skikken med at udveksle kærlige kort stammer fra USA og England. Kortene havde en funktion, der minder om de danske gækkebreve i slutningen af 1800-tallet. Allerede i 1950’erne forsøgte blomsterhandlerne at indføre dagen i Danmark, men det var først i slutningen af 1990’erne, at den slog igennem herhjemme.

Historien bag Skt. Valentin
Der er forskellige historier om Valentin. Første gang Valentinlegenden fortælles, er i The Nuremberg Chronicle fra 1493. Skt. Valentin beskrives her som en kristen, romersk præst, der hjalp kristne under forfølgelserne. Han blev arresteret, men kunne beholde livet, hvis han frasværgede sig kristendommen. Han afslog og blev dømt til halshugning. Under sin fængsling blev han venner med fangevogterens blinde datter. Ved et mirakel gjorde han hende seende, og da han blev ført ud til sin henrettelse den 14. februar, efterlod han et afskedsbrev til hende – angiveligt underskrevet ”Fra din Valentin”. Denne gestus fik en romantisk fortolkning.

En anden beretning fortæller, at Valentin blev arresteret, fordi han i hemmelighed viede soldater. Valentin tjente Rom under kejser Claudius den Onde, der mente, at gifte mænd var dårlige krigere. Derfor nedlagde han forbud mod, at de giftede sig.

De tidlige romerske traditioner
Romerne ærede guden Juno den 14. februar. Juno var dronning over de romerske guder, og hun repræsenterede kvinder og ægteskab. Umiddelbart herefter kom Lupercaliafestivalen, hvor Faunus, den romerske gud for landbrud, samt Romulus og Remus, blev fejret.

Festivalen startede med, at de romerske præster stillede sig foran en hellig hule, hvor de ofrede en ged for frugtbarhed og en hund for renselse. Gedeskindet blev skåret i strimler, dyppet i offerblod, hvorefter mændene løb af sted med strimlerne. De svingede hudstrimlerne ud over deres kvinder og marker for at gøre dem mere frugtbare det kommende år.

Denne fest indeholdt desuden et stort kærlighedslotteri. Byens kvinder lagde deres navne i en urne, og byens ungkarle trak så en af dem. Denne årlige parring af kvinder og mænd førte efter sigende ofte til, at parret forelskede og giftede sig.

Disse traditioner var ikke vellidt af de kristne. Flere hedenske fejringer fik nye kristne navne og et mere kristent indhold. Historien fortæller, at paven Gelasius i år 498 gjorde den 14. februar til Skt. Valentins Dag. Det romerske elskovslotteri blev forbudt. I stedet skulle dagen stå i præsten og martyren Skt. Valentins navn.

Valentinkort og gaver
Begrebet en ”Valentine” kendes allerede i middelalderen og blev brugt om en kæreste eller trolovet. Det ældste bevarede Valentinebrev stammer fra Margery Brew, som skrev til sin forlovede i 1477. I brevet kalder hun ham sin ”right worshipful and well beloved Valentine”. Margerys mor sendte også et brev, hvor hun skrev, at det om mandagen er Valentinsdag, hvor ”fuglene søger deres mage”.

I 1700-årene var brevene håndlavede med romantiske tegninger af hjerter, blomster og fugle, mens det i 1800-tallet blev muligt at købe kort og særligt papir til formålet, f.eks. med en kniplingskant, forgyldninger og duft. Det var også muligt at få kort med fortrykte vers.

Der er flere vidnesbyrd fra England i 1600-årene om, hvordan man fejrede og markerede dagen. En af de mest berømte kilder er Samuel Pepys dagbøger. De viser, at det i de fornemmere kredse tilsyneladende ikke var usædvanligt at give kostbare Valentine-gaver.

Gifte og ugifte kunne deltage i en lodtrækning, hvor de trak deres Valentine. Et år trak Samuel Pepy ”Mrs. Pierce’s lille pige”, hvilket han var ganske tilfreds med, da han ikke behøvede give så stor en gave. Nogle år senere trak han sin kusine, og her var hans Valentinsgave grønne silkestrømper, strømpebånd og snørebånd samt to par handsker. 

Kilde: www.historie-online.dk og www.videnskab.dk

Materialer
Jojo Moyes: Efter dig
Reservér
 • Bog

Efter dig

Af Jojo Moyes (2015)
Læs mere
Reservér
 • Cd (musik)

Din for evigt

Af Burhan G (2013)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Stormfulde højder (Ved Gunnar Juel Jørgensen)

Af Emily Brontë (2012)
Læs mere
Reservér
 • Bog

I love Dick : roman

Af Chris Kraus (f. 1955) (2017)
Læs mere
Jojo Moyes: Stadig mig
Reservér
 • Bog

Stadig mig

Af Jojo Moyes (2018)
Læs mere
Hør online
 • Lydbog (net)

Jeg har dit nummer

Af Sophie Kinsella (2014)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Bryllupsnatten

Af Sophie Kinsella (2013)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Skumfiduser til morgenmad : roman

Af Dorothy Koomson (2009)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Valentinebogen

Af Mette Nørby (2002)
Læs mere
Colleen Hoover: Det ender med os
Reservér
 • Bog

Det ender med os

Af Colleen Hoover (2017)
Læs mere
Jane Austen: Stolthed og fordom (Ved Vibeke Houstrup)
Reservér
 • Bog

Stolthed og fordom (Ved Vibeke Houstrup)

Af Jane Austen (2015)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Bossman

Af Vi Keeland (2017)
Læs mere