Tove Ditlevsen
Tove Ditlevsen

Barndommens gade

12.09.17
’Barndommens gade’ fra år 1943 er en af Tove Ditlevsens mest kendte romaner. Romanen handler om pigen Ester, som vokser op i en arbejderklassefamilie på Vesterbro.

Bogen kan læses som en fortælling over Tove Ditlevsens egen baggrund og opvækst, og som med så mange andre af Ditlevsens tekster, har Ester tydelige træk fra forfatteren selv.

Esters liv er som så mange andre på barndommens gade på Vesterbro; præget af fattigdom og usikkerhed. Ester er dog et særlig bekymret og usikkert barn, som kæmper for at føle sig god nok. Hun er sårbar og higer efter kærlighed, og formår ikke rigtig at lege som de andre børn. Ester er ensom og aldrig rigtig glad. Som Ditlevsen beskriver: “Rigtig glad er Ester næsten aldrig. Dertil er der for megen angst, sorg og bekymring til.”

Barndommens gade beskrives som præget af vold, fordrukne voksne og seksuelt misbrug, om knuste drømme og hårde fattige vilkår. For Ester er barndommens gade usikkerhed og mørke, men også tryghed og gode minder. Hun drages af gaden, og forlader den kun sjældent. Selvom Ester drømmer om rigdom og livet langt fra gaden, så trækker den hende altid ind og tilbage i sit trygge favntag. Selve ’Barndommens gade’ beskrives ofte som et levende væsen: ”Gaden strækker sig, kælent gabende som en mæt og elsket kvinde med dagningens matte glorie om det dæmrende hår, der flagrer let i blæsten som de brogede blade på Enghave Plads.”  Ester ønsker brændende at blive til noget, og ikke mindst at finde kærligheden og komme usikkerheden til livs. Hun har dog svært ved at ryste sin opvækst af sig, og nå sine drømme.

Som i mange af Ditlevsens værker er det socialrealistiske fokus i højsædet og beskrivelserne af arbejderklassens kår og livet på Vesterbro, er skarpe og levende. Selvom bogen behandler alvorlige emner, er tonen udramatisk og neutral, og sproget er nøgternt og beskrivende. Det er med til at underbygge det hverdagsagtige i Esters opvækst i 1940ernes arbejderklassemiljø.

Overordnet er ’Barndommens gade’ en roman om at blive voksen, finde sig selv og sit ståsted i livet. Romanen er et billede på hvor meget opvæksten og miljøet betyder og præger voksenlivet.

Romanen er blevet filmatiseret i 1986, med Sofie Gråbøl i hovedrollen.
Du kan selvfølgelig låne både bog, film og lydbog på biblioteket.

 

Materialer