Knud Rasmussen var en af de eneste, der overlevede ekspeditionen. Foto: natmus.dk

100-året for Knud Rasmussens største slæderejse

16.09.21
Inuitterne i Grønland, Canada, Alaska og Sibirien har fælles sprog, verdensbillede og traditioner. Det fandt eventyreren og polarforskeren Knud Rasmussen ud af for 100 år siden.

En ekspedition med omkostninger

Knud Rasmussen (1879-1933) og hans 14 mand/kvinde (jo, der en kvinde med!) store ekspedition var på den banebrydende 5. Thuleekspedition. Her udforskede de inuitstammerne på den 6000 km store strækning fra Grønland over det nordlige Canada, til Stillehavet og Sibirien. Ekspeditionen varede tre år og foregik med hundeslæde. Kun to overlevede eksepeditionen ud over Knud Rasmussen selv.

20.000 pelsdragter

Undervejs indsamlede Knud Rasmussen sagn, myter og omkring 20.000 pelsdragter, amuletter, våben m.m. De udgør i dag grundstammen i Nationalmuseets samling. Nationalmuseet markerer 100-året med Nordlys-festivalen den 17. - 19. september og udstillingen Arktis.

--------

Oprindeligt skrevet af  Helsingør Kommunes Biblioteker