10 gode bøger til krimielskeren

05.03.21
Vil du gerne læse om mord og mysterier, og er du klar på at prøve lidt forskelligt? Så tjek disse 10 boganbefalinger ud.

Et hyggeligt mord

Hyggekrimier er fantastiske, når du gerne vil nyde et godt, ublodigt mord i et lille lokalsamfund, hvor hovedpersonen ikke engang er detektiv. Man kan undre sig over, hvordan de kan holde bestanden oppe i de små samfund, men hyggeligt er det! For nyligt blev Fader Brown sendt hver dag på DR1, og derfor skal du selvfølgelig læse "Den vantro Fader Brown" af G. K. Chesterton. Så kan du hygge dig med at læse 6 mordgåder med den katolske præst. Skal det være lidt mere dansk, så er "Mysteriet i Genbrugsen" af Anna Grue en mulighed. Den handler om en kvinde, som arbejder i en genbrugsbutik, hvor folk bliver myrdet.

Historiske mord

Hvis du er fan af historiske romaner, skulle du prøve de historiske krimier. Måske vil du gerne vide, hvordan man løser en mordgåde midt i den franske revolution? Hvis det er tilfældet, så er "Den tavse dreng" af Andrew Taylor sikkert noget for dig. Er du derimod mest til en krimi, som følger en virkelig person, så er "At koge bjørn" af Mikael Niemi måske svaret. Her følger vi vækkelsespræsten, Lars Levi Læstadius, hvis landsby bliver ramt af en række mord.

Virkelige forbrydelser

Ofte behøver man ikke at søge ind i fiktionens verden for at finde forbrydelserne. I "Jagten på morderne stopper aldrig" af Frederik Strand bliver vi introduceret til virkelige sager, der er blevet genåbnet og senere løst efter lang tid. Det er spændende at læse om, fordi vi både får et indblik i de mystiske sager, der var så svære at løse, men også får indfriet vores retfærdigsfølelse, når de løses til sidst. Hvis du modsat er mere vild med de uløste mysterier, så er Lars Halskovs "Branden: gåden om Scandinavian Star" rigtig spændende at læse. 

Den kriminelle detektiv

Vi er vant til at læse om den udbrændte kriminalefterforsker, som samtidig med mordgåderne også skal kæmpe med sit eget privatliv. Ofte risikerer de at komme på kant med loven, når de tager drastiske midler i brug for at fange forbryderen. I "Blod ved daggry" af Palle Schmidt og "VIP-rummet" af Jens Lapidus er vores helte i forvejen kriminelle og skal efter mange år i fængel tilbage til det virkelige liv. Pludselig er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt hovedpersonen kan holde sig inden for loven, i disse tilfælde er de allerede faldet udenfor. Det er spændende at læse, fordi vi på den måde får et mere personligt indblik i den danske undergrund, hvor bandekriminaliteten raser.

Det store kup

For tiden er serien Lupin populær på Netflix. Det kunne inspirere til at læse fortællinger om at begå store kup med meget på spil. I "Kugler i mosen" af Donald E. Westlake skal en flok amatører stjæle en mobil bank, mens heltene i "Farvel, Kammerat" af Sébastien Japrisot bliver tvunget ind i et kup af to kvinder.