Scene fra filmen "Stefan Zweig - farvel til Europa"

Farvel til Europa

25.10.20
På Filmstriben finder du denne lille stilfærdige perle af en film om Stefan Zweig.

I mellemkrigsårene og nogle årtier frem var østrigske Stefan Zweig en af de mest læste europæiske forfattere. Denne film "Stefan Zweig - farvel til Europa" er en biografisk fortælling om hans sidste leveår.

Zweig havde en sørgmodig skæbne. Med sin jødiske baggrund og pacifistiske overbevisning måtte Zweig allerede i 1934 forlade Østrig. I første omgang flyttede han til London. Ved krigens udbrud fortsatte han til New York og siden til Brasilien. Men tabet af den europæiske kultur, hele den "Verden af i går", som han var rundet af, og som er titlen på hans berømte erindringsbog, var for tung for ham at bære.

I 1942 valgte han at begå selvmord sammen med sin nye, unge kone. Han kunne ikke forestille sig en verden efter nazismen. Filmen her illustrerer hans sidste år; hans rejse mod afgrunden.

Stefan Zweig er i øvrigt også meget kendt for sin "Skaknovelle", som er noget af det fineste litteratur, der er skrevet. Vi kan varmt anbefale den, og du kan låne den her på biblioteket.