Foto: Tine Harden, Forfatterweb
Foto: Tine Harden, Forfatterweb

Tillykke, Lise Nørgaard

14.06.22
Hele Danmarks Matador-mor fylder 105 år.

Hun blev født den 14. juni 1917. Den første verdenskrig var stadig i gang. Og her 105 år senere er Lise også stadig i gang. Senest har vi set hende udtale sig i serien om Helle Virkner og Jens Otto Krag. Helt knivskarp. Man kan kun blive imponeret.

Journalist og forfatter

Lise Nørgaard er uddannet journalist. Hun har rejst verden rundt og skrevet bjerge af artikler og været chefredaktør. Lise debuterede som forfatter i 1959 med bogen "Med mor bag rattet", og den blev fra starten en stor læsersucces. Som titlen antyder, handler den om ligestilling på det praktiske plan, anskuet humoristisk. Et tema og en synsvinkel der går igennem hele forfatterskabet og kulminerer i erindringerne "Kun en pige" og "De sendte en dame". (Kilde: Forfatterweb).

Hun altid været forud for sin tid.

Lise Nørgaard vil dog nok for evigt være mest kendt for at være ophavskvinden bag tv-serien "Matador". Hver gang serien genudsendes følger 1 million seere med. Og vi elsker den.

I bogen "Et liv med Matador" fortæller Lise Nørgaard om sit favoritafsnit fra "Matador":

.."Trods den lille skønhedsfejl er "Lauras store dag" den episode, jeg holder mest af. En filmisk fortælling skal, for at være vellykket, løbe i flere spor for ikke at virke flad og kedelig, somme tider er to nok. Men i episode 16 slynger hele tre spor sig om handlingen, og på den lille time, den udspiller sig i, når vi - foruden historien om Lauras medalje - omkring indledningen til den tyske besættelse og dens modtagelse i Korsbæk og om den folkelige forbrødring, der viser, at godhed i sammenhold har sine grænser"..

På plejehjem som 103 årig

Under corona epidemien kapitulerede Lise Nørgaard og flyttede på plejehjem (selv om hun umiddelbart havde frygtet det mere end coronaen). At hun flyttede på plejehjem skyldtes primært, at hun i løbet af kort tid mistede det meste af synet. Men som hun selv udtaler i et interview med Cecilie Frøkjær: "jeg er en festabe", så kalenderen er fortsat spækket med frokostaftaler.

Vi vifter med flaget og ønsker Lise Nørgaard kæmpe stort tillykke med fødselsdagen!

Materialer