Kirsten Thorup
Kirsten Thorup

Og vinderen er: Danmark

02.11.17
Kirsten Thorup har vundet Nordisk Råds Litteraturpris 2017 for sin roman "Erindring om kærligheden".

Nordisk Råds Litteraturpris er blevet uddelt siden 1962. Den gives til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog. Det kan være en roman, en novellesamling, et drama, en digtsamling eller en essaysamling som lever op til høje litterære og kunsteriske krav. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog samt for det nordiske kulturfællesskab.

Blandt de 12 nominerede nordiske forfattere blev det altså i år den danske forfatter Kirsten Thorup, som modtog den prestigefyldte pris og de 350.000 kr ved prisuddelingen i Helsingfors. Kirsten Thorup debuterede i 1967 med digtsamlingen "Indeni - udenfor", og hun har derfor 50 års forfatterjubilæum i år. Thorup har skrevet inden for alle genrer, men har især markeret sig som romanforfatter.

I årets bedømmelseskomités motivation, står der bl.a. at "Erindring om kærligheden" er en kulsort og viis roman. Den trækker vod i dybet, i vores fælles dyb, som kun virkelig litteratur kan gøre det. Bogen tegner et portræt af kvinden Tara, der konstant rækker hånden ud til samfundets udsatte. Hun får lidt tilfældigt datteren Siri, hvilket er en opgave, hun har svært ved at klare. Det bliver et hjerteskærende og nådeløst forløb.

Vi ønsker Kirsten Thorup stort tillykke med prisen!

Materialer