Nyt bibliotek i Hedehusene

05.09.19
Biblioteket kan nu for alvor blive en del af bylivet.

Da jeg efter en hektisk åbningsdag gik igennem det nyåbnede bibliotek inden lukketid, kunne jeg konstatere, at en af vores prioriteringer var velvalgt. Studierummene var allerede optaget af studerende, der med bærbare pc’er og pizzabakker signalerede, at de også i den selvbetjente tid havde tænkt sig at fortsætte gruppearbejdet. Og det har siden vist sig, at også i et mindre bibliotek som Hedehusene er studiefaciliteter meget relevante.

Efter seks ugers lukning åbnede Hedehusene Bibliotek den 8. juni, og med over 1700 besøgende på åbningsdagen viste borgerne, at de havde set frem til at tage det nyindrettede bibliotek i brug, og at biblioteket stadig er en vigtig institution for byen. Det samme understregede udvalgsformand Merete Scheelsbeck i sin åbningstale, inden hun sammen med borgmester Michael Ziegler klippede det røde bånd.

Fra en skjult placering på 1. sal er biblioteket nu rykket til gadeniveau på den samme adresse, men med en glasfacade mod Hovedgaden og stationen oplever medarbejderne en langt stærkere tilknytning til byen. Det giver en unik mulighed for at øge benyttelsen og kendskabet til biblioteket. De mange nyindmeldelser, vi har foretaget i ugerne efter åbningen har allerede vist os, hvad synlighed og tilgængelighed kan betyde. Og borgerne har taget imod det nye bibliotek med mange begejstrede kommentarer.

Fokus på bydelen Hedehusene
Høje-Taastrup Kommune har i de seneste år haft fokus på bydelen Hedehusene, hvor en række tiltag skal gøre området attraktivt og gerne tilføre flere borgere. Ikke mindst etableringen af den nye bydel Nærheden forventes at skabe ny dynamik til en by, hvor blandt andet butiksdød giver udfordringer for den centrale del af byen. Nærheden vil, når området er fuldt udbygget, være rammen om 8000 menneskers hverdag, herunder en ny skole, seniorbebyggelser, butik mm.

I mange år har borgerne i Hedehusene efterlyst et nyt bibliotek til afløsning for det gamle fra 1972, som trods løbende forbedringer var nedslidt. Efter et langt forspil fik processen det afgørende spark fremad, da kommunen afholdt et borgermøde i efteråret 2017, hvor de fremmødte gav markant støtte til, at biblioteket fortsat skulle placeres centralt på Hovedgaden i Hedehusene.

Indretningen af biblioteket blev i høj grad bestemt af de ønsker, som kom frem på borgermødet og i de efterfølgende fokusgrupper, så de traditionelle tilbud med fokus på bøger og litteratur har stadig en tydelig plads i det nye bibliotek.

En passage tværs gennem biblioteket fungerer som indgang og deler området i to, hvor studie- og møderum og faglitteratur er placeret i den ene mere rolige del, hvor der også er mulighed for at holde arrangementer. Læsekredse får også nu bedre muligheder for at mødes på biblioteket og rammerne for at gøre biblioteket til mødested for hele byen er væsentligt forbedret.

Den anden del af huset rummer betjening, børnebibliotek og skønlitteratur og et cafeområde, hvor en kaffeautomat forventes at blive suppleret med mere forplejning. Børnebiblioteket skal også give mulighed for udfoldelse, så når et børnehavebarn lokker sin institution på besøg for at vise det nye legehus, som det skete i skrivende stund, har vi valgt noget børnene sætter pris, og vi har samtidig fået en vigtig ambassadør for biblioteket.

Af Jens Vincents, daglig leder af Hedehusene og Taastrup Bibliotek

Fakta:

Biblioteksareal: 700 m2 plus et kælderareal

Arkitekt: Rønnow Arkitekter A/S

Leverandør af inventar: HOLMRIS B8 og Lammhults Biblioteksdesign/BCI

Budget til inventar: ca kr. 1 mio.

Åbningstid: Daglig kl. 7-22 (kl. 20 i weekenden) med betjening kl. 10-19 eller kl. 10-14.