Dronning Elizabeth (1961). Britannica Image Quest. Fox Photos / Getty Images / Universal Images Group
Dronning Elizabeth (1961). Britannica Image Quest. Fox Photos / Getty Images / Universal Images Group

Syv årtier på tronen - Dronning Elizabeth er død

09.09.22
Elizabeth nåede at være britisk dronning i 70 år – siden 1952. Hun var den længst siddende monark i Storbritanniens historie.

Kun den franske kong Ludvig 14. har regeret længere end den engelske dronning. Han regerede fra 1643 til 1715.

Dronning Elizabeth gik bort på slottet i Balmoral omgivet af sin familie.

Elizabeth II blev 96 år og har levet et fuldstædigt imponerende liv. I løbet af sine syv årtier på tronen  har hun været statsoverhoved for 32 lande. På et tidspunkt var hun dronning for 18 lande på samme tid. 

Kun to dage før dødsfaldet mødtes dronning Elizabeth med den nye britiske premierminister, Liz Truss. Her blev den nye premierminister anmodet om at danne regering.

Dronningens ældste søn, Charles, bliver med øjeblikkeligt virkning konge og er dermed Storbritanniens nye statsoverhoved under navnet Charles III.

The Crown

Historien om Elizabeths liv har de senere år fået endnu større interesse med udgivelsen af den meget populære tv-serie "The Crown", som følger monarken fra hun udnævnes i en ung alder til Englands dronning i 1952. Hun formår hurtigt at udfylde rollen med værdighed, som overhoved både for landet og imperiet. Der opstår dog kriser - bl.a. i samarbejdet med premierministeren og embedsmændene og i forholdet til ægtemanden Philip og søsteren Margaret.

Femte sæson af serien forventes at komme til november. De første fire sæsoner kan lånes på dvd hos os (eller streames på Netflix).

Øvrig litteratur

De fleste bøger om dronningens liv er på engelsk. Hivs du har fået lyst til at læse mere om Elizabeth II, så kan du bestille disse titler på bibliotek.dk og afhente dem hos os.

Queen of our Times - the life of Elizabeth II af Robert hardman (2022)
Den fulde historie om Elizabeth II udgivet i anledning af hendes platin jubilæum.

The Last Queen: Elizabeth II's seventy year battle to save the house of Windsor af Clive Irving (2022)
Biografi 

Her Majesty af Christopher Warwick (2021)
Fotografier, billedværk og biografi med paralelle tekster på engelsk, tysk og fransk.

Materialer